Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Γραμμική Β΄

Μπορείτε να κατεβάσετε μια γραμματοσειρά Γραμμικής Β΄ εδώ. Μπορείτε να την εγκαταστήσετε και να "παίξετε" στον υπολογιστή σας!

Egypt's Golden Empire

Από την PBS κυκλοφόρησε το 2002 ένα τρίωρο ντοκιμαντέρ (χωρίζεται σε τρία επεισόδια) για το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου. Δείχνει πώς οι Αιγύπτιοι έδιωξαν τους Υκσώς, πώς άκμασαν και πάλι με βασιλιάδες όπως τον Αμένοφι Γ΄, αλλά και πώς έφτασαν στο χείλος της καταστροφής με μονάρχες όπως τον Ακενατών, τον φανατικό μονοθεϊστή και πατέρα του Τουτανχαμόν. Θα δείτε επίσης την ιστορία του Ραμσή Β΄, της αγαπημένης του γυναίκας Νεφερτάρι, αλλά και άλλων σημαντικών γυναικών της εποχής όπως η Χατσεψούτ (η βασίλισσα που εμπνεύστηκε τους οβελίσκους), η Τίγιε (η γιαγιά του Τουτανχαμόν) και η Νεφερτίτι (η γυναίκα του Ακενατών, βλ. την προτομή κάτω δεξιά στην εικόνα). Κάποια αποσπάσματα κυκλοφορούν στο Youtube. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για τον Ραμσή Β΄ και όλα του τα μεγαλειώδη έργα. Θ' ακούσετε και ένα ποίημα αφιερωμένο στη Νεφερτάρι. Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την ιστορία της μάχης του Καντές.

Μέρεφνεμπεφ...

Μέρεφνεμπεφ είσαι και φαίνεσαι! Όχι, δεν πρόκειται για βρισιά στα αιγυπτιακά! Είναι το όνομα ενός σημαντικού βεζίρη (πρωθυπουργού) που έζησε στη Σακκάρα της Αιγύπτου στις αρχές της 6ης Δυναστείας (2350-2160 π.Χ.). Ο τάφος του, που είναι μασταμπάς και όχι πυραμίδα, βρέθηκε από Πολωνούς αρχαιολόγους το 1997. (Ο μασταμπάς είναι μια πυραμίδα χωρίς κορυφή, μια μισή πυραμίδα, για λεπτομέρειες, επισκεφθείτε τη σελίδα της Βικιπαίδειας κάνοντας κλικ εδώ). Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα της αποστολής. Μη διστάσετε να μπείτε σε όλους τους συνδέσμους της και να παρατηρήσετε πόσο πλούσια διακοσμημένοι ήταν οι τάφοι των Αιγυπτίων.